- Vogelpark Avifauna

Australisch boshoenkuiken geboren uit hete aarde

Avifauna is trots op de geboorte van het zeer bijzondere Australisch boshoen. Het boshoenei komt niet uit een nest, maar heeft net als in de natuur onder de grond begraven gelegen. Na bijna drie maanden heeft het kuikentje zich een weg naar buiten gegraven. Het kuiken wordt Yool- la genoemd wat heuvel betekent in de Aboriginaltaal.

Het broedgedrag van het Australische boshoen is zeer opmerkelijk. Het mannetje maakt een forse broedheuvel. Kilo's aarde en bladeren krabt hij tot een natuurlijke oven, want door het broeien ontstaat warmte. Het vrouwtje legde er eind mei haar eieren in. Het mannetje steekt regelmatig zijn kop in de broedhoop om de temperatuur te voelen en houdt deze constant door het wegkrabben van bladeren of het toevoegen.

Met een broedtijd van bijna 3 maanden is het boshoen een van de langst broedende vogels.

Omdat het eind mei onzeker was of er een warme zomer op komst was, zijn de eieren in een speciale couveuse gelegd. Natuurlijk zijn ook deze eieren in aarde begraven. Eregister was het zover, voor het eerst sinds 5 jaar werd er in een Nederlandse dierentuin weer een jong geboren. Alhoewel het boshoen in de natuur gelukkig nog in grote getale voorkomt, zijn er in de Europese dierentuinen slechts twee broedparen te vinden.

Er bevinden zich nog 10 eieren in de couveuse. Uiteraard is er de hoop dat er nog meer jongen geboren worden. Waarschijnlijk zal dit wel een van de laatste jongen zijn van dit paartje, omdat het vrouwtje de laatste keer is geopereerd aan legnood en de kans dat ze ooit nog eieren kan leggen zeer klein is.