- Vogelpark Avifauna

Een jong voor de Alphense oehoe Lev

De oehoe die vorig jaar in Alphen aan den Rijn rondvloog en daardoor veelvuldig in het nieuws was, is vader geworden.

Lev is begin februari ondergebracht in een groot verblijf in Avifauna waar ook twee vrouwelijke oehoes verblijven. Hij heeft het naar zijn zin, zo erg zelfs dat hij nu vader is geworden. Lev verdedigt zijn nest fanatiek en ook de moeder verliest het nest geen seconde uit het oog. Toch ontdekte de vogelverzorgers afgelopen weekend dat er een jong is, deze is waarschijnlijk zo'n twee weken oud.

Afgelopen februari vloog de losvliegende oehoe, nadat hij een jongen aan probeerde te vallen, tegen een raam en viel op de grond. De jongen belde de dierenambulance en die kon de oehoe toen gemakkelijk pakken. De oehoe bleek gelukkig niet gewond, maar werd in overleg met vogelpark Avifauna naar de roofvogeldierenarts in Driebergen gebracht ter observatie. De oehoe heeft de naam gekregen van de jongen die de vogel gevangen heeft: Lev.

De oehoe kon niet meer worden losgelaten omdat hij honden, katten en konijnen aanvloog. Uit het gedrag bleek bovendien dat het om een getrainde oehoe ging die in gevangenschap geboren is. In overleg met de dierenambulance en de overheid is daarom besloten de oehoe een plek te geven in vogelpark Avifauna.

De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld. Er zijn nog maar enkele wilde exemplaren in Nederland te vinden. Vogelpark Avifauna is dus erg blij met het jong van Lev.