- Vogelpark Avifauna

Jong van de helmkasuaris vertrekt naar Denemarken

Het jong van de helmkasuaris, geboren in oktober 2010, zal aanstaande maandag overgebracht worden naar de Blåvand zoo in Denemarken. Daar zal het jong, een mannetje, ingezet worden om het kweekprogramma te ondersteunen.

Avifauna is bijzonder succesvol met het fokken van helmkasuarissen. Het mannetje en vrouwtje in Avifauna worden ieder jaar tijdens het broedseizoen met veel succes bij elkaar gebracht. Meer dan 40 van hun jongen werden al in Avifauna geboren. Avifauna is aangewezen om de gegevens (geboortes, paartjes e.d.) van alle helmkasuarissen in de Europese dierentuinen bij te houden.

De helmkasuaris komt oorspronkelijk uit Nieuw Guinea en Australië. Helmkasuarissen leven solitair. Ook in Avifauna leven het mannetje en het vrouwtje in twee aparte verblijven, anders zou er alleen maar ruzie komen. Tijdens het broedseizoen zitten ze bij elkaar. Als er voldoende eieren zijn gelegd, vertrekt het vrouwtje weer naar haar eigen gedeelte. Ze laat het aan de man over om de eieren uit te broeden en de jongen op te voeden.