- Vogelpark Avifauna

Twee jongen voor de zeldzame Zwartsnavelooievaars

Vogelpark Avifauna heeft er twee zeer zeldzame jonge zwartsnavelooievaars bij. Heel bijzonder want de afgelopen twee jaar zijn er in Europa geen jongen geboren.

Zwartsnavelooievaars komen uit Azië en staan geclassificeerd als zeer bedreigd. De wilde populatie zwartsnavelooievaars wordt geschat op minder dan 2500. Kweekresultaten in de Europese dierentuinen zijn uitermate zeldzaam en pas een keer eerder werden ze geboren in Nederland, in 2007 in Vogelpark Avifauna. Omdat er nog steeds te weinig zwartsnavelooievaars geboren worden, deelt Avifauna haar expertise met andere Europese dierentuinen, om zo een bijdrage te leveren aan andere Europese kweekprogramma's.

In het voorjaar ontdekten de vogelverzorgers dat de zwartsnavelooievaars 4 eieren hadden gelegd. Dit eerste legsel is overgeplaatst naar een broedmachine om de zwartsnavelooievaars te stimuleren aan nog een legsel te beginnen zodat de kans op jongen groter is. De jongen die nu zijn uitgekomen worden door de vogelverzorgers met de hand grootgebracht. Dit brengt veel werk met zich mee omdat de jongen onder andere om de drie uur gevoerd moeten worden. Ook worden er speciale eisen gesteld aan het voer en de hygiëne. Ondanks de intensieve zorg is het niet de bedoeling dat de jongen zich aan de verzorgers gaan hechten zodat ze in de toekomst kunnen bijdragen aan kweekprogramma's. De vogelverzorgers zijn hierin gespecialiseerd en hebben al vaker vogels succesvol met de hand grootgebracht.

De zwartsnavelooievaars zijn, zoals Avifauna gehoopt had, begonnen aan een tweede legsel. Ook hier zijn 4 eieren geteld, waar de ouders wel zelf op broeden. Het is nog even afwachten of deze eieren ook bevrucht zijn, binnen twee weken zouden de eieren uit moeten komen.