- Vogelpark Avifauna

Unieke vondst van uiterst zeldzame rode traliezwam in Vogelpark Avifauna

In Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn is een unieke rode traliezwam gevonden. Het gaat om een paddestoel die sinds 1735, slechts 5 keer is aangetroffen in Nederland in de buitenlucht. De rode traliezwam (Clathrus ruber) komt normaal voor in vochtige dennen- en eikenbossen in Zuid-Europa (Corsica) en Afrika. Vermoedelijk is de zwam nu hier gaan groeien door de vochtige en warme zomer.

Volgens paddestoeldeskundige Hans Adema van Naturalis speelt het weer zeker een rol in de verschijning van de paddestoel. Of tropische vogels of planten een rol spelen, durft hij niet te zeggen.

Alhoewel de soort zeer zeldzaam is en de laatste jaren niet is toegenomen, staat deze niet op de rode lijst van de Nederlanse Myclogische Vereniging. De prachtige koraalkleur en de eigenaardige traliestructuur van deze zonderlinge paddenstoel brengen iedere natuurvriend in verrukking, luidt de tekst in de paddenstoelengids van Reader's Digest.

Naast verschillende unieke tropische vogelsoorten is er nu dus ook een zeer bijzondere paddestoel te zien in Avifauna. De rode traliezwam is goed te zien voor het publiek. Wel is er haast bij geboden, want de vruchtlichamen blijven maar ongeveer 24 uur mooi. Maar zo lang er jeugdstadia te zien zijn, de zogenaamde duivelseieren, komen er dagelijks wel verse te voorschijn.'

Kijk op www.twitter.com/avifauna voor het laatste nieuws over de traliezwam.