- Vogelpark Avifauna

Zwerfafval gevaarlijk voor dieren

Dierentuinen waarschuwen: zwerfafval gevaarlijk voor dieren "Peuken en plastic worden door dieren opgegeten"

Zwerfafval is gevaarlijk voor dieren. Zij eten het op en kunnen daar ziek van worden. Daarom startte  in Ouwehands Dierenpark Rhenen een actie om aandacht te vragen voor het gevaar van zwerfafval voor dieren. Voor een groot publiek dook zeeleeuw Maya een
weggegooid flesje op uit het zeeleeuwenbassin. Daarmee werd symbolisch het startsein gegeven voor de actie waaraan alle 15 leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) meedoen.

Plastic afval op het strand, verroeste blikjes in de berm, peuken op straat... het is allemaal zwerfafval dat door bezoekers achteloos wordt achtergelaten, weggegooid door automobilisten of gedumpt door vissers. Dit wekt niet alleen irritatie op, maar vormt ook een groot gevaar voor dieren. Zo zijn er gevallen bekend van zwijnen met een blikje om de neus, herten met prikkeldraad om hun gewei en vogels met een maag vol plastic. Maar ook zeehonden en dolfijnen worden in toenemende mate het slachtoffer van zwerfafval dat door schepen en toeristen in zee is gedumpt. Alleen al in de Noordzee belandt jaarlijks 20 miljoen kilo afval.

"Het komt regelmatig voor dat dieren afval als voedsel zien en het vervolgens opeten. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan", aldus Marielle van Aggelen directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. "In de dierentuinen zelf hebben we het goed onder controle en houden bezoekers zich in het algemeen aan de regels om dieren niet te voeren en afval in de afvalbak te gooien. Maar wij vinden dat ook buiten onze parken mensen hun afval niet zomaar moeten achterlaten in de natuur."

Ingeborg Biemans van Stichting Nederland Schoon: "Uit onderzoek van Imares blijk dat 98% van de Noordse stormvogels plastic in de maag heeft, gemiddeld wel 32 stukjes! Een groot deel hiervan wordt door strandbezoekers achter gelaten. Veel mensen weten niet eens dat peuken en plastic door vogels worden opgegeten. Wij zetten een Zwerfafval Actieteam in dat op ludieke wijze bezoekers van de dierentuinen informeert over zwerfafval. Deze actie heeft als doel meer Nederlanders hiervan bewust te maken, en zo aan te zetten hun afval netjes in de afvalbak te gooien".

Het Actieteam bezoekt
tot en met 25 juli 2009 iedere dag een andere dierentuin. Het volledige
overzicht is te vinden op www.nederlandschoon.nl en www.nvddierentuinen.nl.


Het actieteam is op 16 juli bij Vogelpark Avifauna!