Dubbele neushoornvogel

Engelse naamGreat hornbill
Wetenschappelijke naamBuceros bicornis
LeefomgevingOude tropische bossen in Zuidoost-Azië
VoedingVruchten, insecten, geleedpotigen, reptielen, vogeltjes en kleine zoogdieren
Gewicht2,1 tot 3,5 kilogram
Nestgrootte1 of 2 eieren
Broedtijd38 - 40 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar komt de dubbele neushoornvogel voor?
De dubbele neushoornvogel komt van nature voor in veel verschillende Aziatische landen zoals India, Nepal, China, Vietnam, Maleisië, Thailand, Laos en Cambodja. Maar ook op verschillende Indonesische eilanden. Daar woont hij in natte, oude tropische bossen. De bossen zijn gedurende het hele jaar groen. De dubbele neushoornvogel woont graag in hoge oude bomen, vanaf 600 meter tot zelfs wel 2000 meter hoog! 

In deze oude bomen, die boven het bladerdak uitsteken, bevinden zich vaak holtes. Deze holtes worden gebruikt voor het broeden. En daar heeft deze vogel een bijzondere manier voor! Het vrouwtje wordt in het nest ingemetseld. Voor het dichtmetselen gebruikt het paartje bijvoorbeeld uitwerpselenen en modder, tot er een klein spleetje overblijft. Door dit spleetje geeft het mannetje het vrouwtje voedsel.  Als het vrouwtje in het nest zit met haar kuikens heeft zij ook een ruiperiode, zij wisselt dan haar oude veren om voor nieuwe. Zij komt pas uit het nest als zij haar veren heeft verwisseld. Om het vrouwtje te verleiden geeft het mannetje haar stukjes fruit of ander voedsel. Als zij dit accepteert betekend dit dat zij hem ook leuk vindt. Dit zorgt ook voor een vertrouwensband voor het broeden. De dubbele neushoornvogel is monogaam, dat betekent dat het paartje buiten de broedperiode bij elkaar blijft!  


Hoe ziet de dubbele neushoornvogel eruit?
Zoals de naam al een beetje aangeeft, heeft deze vogel een opvallende hoornvormige vergroeiing op zijn grote gele snavel. De snavel ziet er zwaar uit maar de hoorn is hol dus hij lijkt zwaarder dan dat hij is. Het begin van de snavel is zwart maar het verenkleed op de hals is wit, net zoals de buik. De rest van het verenkleed is zwart met op de vleugels en aan het uitende van de staart een witte band. De dubbele neushoornvogel is de grootste neushoornvogel met een hoogte van 95-105 cm. De spanwijdte is 150 cm. 

Door naar de kleur van de ogen te kijken is te zien of het een mannetje of vrouwtje is. De ogen van het mannetje zijn namelijk roodbruin en die van het vrouwtje zijn lichtgekleurd. Maar dit is niet de enige manier om deze dieren te onderscheiden. Het mannetje heeft een helm met een zwart uiteinde terwijl dat bij het vrouwtje geel is. Ook is het mannetje van de neushoornvogel groter dan de vrouwtjes.    

Neushoornvogels in het park:
In Avifauna zijn de dubbele neushoornvogels op twee plaatsen te bewonderen. Eén koppel is te vinden in de Tropenhal en het andere koppel zit bij de Azië volières, naast de grote vijver.

Wereldwijd zijn er wel 52 soorten neushoornvogels, waarvan er 32 in Azië voorkomen. De rest komt voor op het Afrikaanse continent. En ook in Avifauna zijn meerdere soorten neushoornvogel te zien. De Visayan tarictic neushoornvogel, geelwang neushoornvogel, rosse neushoornvogel, Maleise neushoornvogel, langkuif neushoornvogel, Maleise jaarvogel, gewone jaarvogel, en ook de Afrikaanse zilverwang neushoornvogel kun je spotten in Vogelpark Avifauna.