Dubbele neushoornvogel

Engelse naamGreat hornbill
Wetenschappelijke naamBuceros bicornis
LeefomgevingOude tropische bossen in Zuidoost-Azië
VoedingVruchten, insecten, geleedpotigen, reptielen, vogeltjes en kleine zoogdieren
Gewicht2,1 tot 3,5 kilogram
Nestgrootte1 of 2 eieren
Broedtijd38 - 40 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar woont de dubbele neushoornvogel?
De dubbele neushoornvogel heeft een groot leefgebied. Deze vogel komt namelijk voor in India, Myanmar, China, Vietnam, Maleisië en op verschillende Indonesische eilanden. Daar wonen zij in oude, tropische bossen waar nog hele grote bomen voorkomen. Deze bossen zijn erg nat en het hele jaar door groen. Ze leven daar hoog in de bomen, vanaf 600 meter hoog tot wel 2000 meter hoog!

De nestholtes waar de vogels in wonen, bevinden zich in grote bomen die boven het bladerdak uitsteken. Als de dieren gaan broeden, dan trekt het vrouwtje zich terug in de boomholte en wordt daar ingemetseld. De opening wordt dichtgemetseld met bijvoorbeeld uitwerpselen, tot er maar een klein spleetje openblijft waardoor het mannetje haar tijdens de broedperiode voedsel kan geven. Het is hierbij belangrijk dat het vrouwtje het mannetje goed vertrouwd omdat ze afhankelijk van hem is. Daarom voert het mannetje het vrouwtje ook buiten de broedperiode al. Zo is de vertrouwens- en paarband goed!


Hoe ziet de dubbele neushoornvogel eruit?
De dubbele neushoornvogel is de grootste soort neushoornvogel met een spanwijdte van ongeveer 150 centimeter. Zonder de lange staart mee te rekenen, heeft de dubbele neushoornvogel een lengte tussen de 95 en de 105 centimeter.
Neushoornvogels danken hun naam aan de opvallende snavel. Deze grote gele snavel is lang en krom met daarop een soort hoornvormige vergroeiing. De snavel lijkt zwaar, maar doordat de snavel hol is valt dat reuze mee. Een zware snavel zou het vliegen ook alleen maar moeilijker maken. De dubbele neushoornvogel heeft een zwart verenkleed met een witte hals en buik. Ook op de vleugels hebben ze ook twee witte banden.

Aan de kleur ogen van de neushoornvogel is te zien of het dier een mannetje of vrouwtje is. De ogen van het mannetje zijn roodbruin en het vrouwtje heeft licht gekleurde ogen. Maar dit is niet de enige manier om deze dieren te onderscheiden. Het mannetje heeft een helm met een zwart uiteinde terwijl dat bij het vrouwtje geel is. Ook is het mannetje van de neushoornvogel groter dan de vrouwtjes.    

Neushoornvogels in het park:
In Avifauna zijn de dubbele neushoornvogels op twee plaatsen te bewonderen. Eén koppel is te vinden in de Tropenhal en het andere koppel zit bij de Azië volières, naast de grote vijver.

Wereldwijd zijn er wel 52 soorten neushoornvogels, waarvan er 32 in Azië voorkomen. De rest komt voor op het Afrikaanse continent. En ook in Avifauna zijn meerdere soorten neushoornvogel te zien. De Visayan tarictic neushoornvogel, geelwang neushoornvogel, rosse neushoornvogel, Maleise neushoornvogel, langkuif neushoornvogel, Maleise jaarvogel, gewone jaarvogel, en ook de Afrikaanse zilverwang neushoornvogel kun je spotten in Vogelpark Avifauna.