Helmkasuaris

Engelse naamSouthern Cassowary
Wetenschappelijke naamCasuarius casuarius
LeefomgevingZuid Molukken, Papua Nieuw-Guinea en Noordoost Australië
VoedingVruchten, paddenstoelen, insecten, amfibieën en kleine reptielen
GewichtTot 35 kilogram (man), tot 60 kilogram (vrouw)
Nestgrootte3 - 8 eieren
Broedtijd47 tot 60 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar komt de helmkasuaris voor?
De helmkasuaris komt vooral voor in de bedekte tropische bossen. Ze komen hier niet snel in contact met mensen, maar soms zijn helmkasuarissen ook te vinden op stranden die omringd zijn door tropische bossen. Hier gaan ze op zoek naar restjes eten die mensen daar hebben laten liggen. Om diezelfde reden zijn deze vogels ook wel eens te zien op fruitplantages. Er bestaan drie soorten kasuarissen, waarvan de helmkasuaris de grootste is. Alle drie de soorten komen in dezelfde regio voor, maar niet in dezelfde gebieden. Helmkasuarissen zijn erg territoriaal en leven solitair (in hun eentje).

Hoe ziet een helmkasuaris eruit?
De helmkasuaris is een loopvogel. Hij heeft geen echte vleugels, maar een soort harde pennen waar korte vleugels aan zitten. Hier kan de vogel niets mee en dus kan hij niet vliegen. Wel kan de helmkasuaris hard rennen, tot wel 50 km/uur! Dit kan door zijn sterke poten, hiermee kan de vogel ook ongeveer anderhalve meter hoog springen. Om zich te verdedigen heeft de kasuaris lange nagels aan zijn tenen. Hiermee kan hij gevaarlijk trappen.  

Waar zijn naam vandaan komt is wel duidelijk, die komt van de helm op zijn kop! Er zijn verschillende theorieën over de functie van deze helm. Vermoedelijk dient deze om bescherming te bieden tegen de laag hangende takken in het regenwoud. Of helpt het om zijn geluid duidelijker te laten horen in het woud. De zwarte veren van de kasuaris lijken op haren, aangezien de vogel niet kan vliegen hebben deze een andere structuur. Helmkasuarissen hebben een opvallende hals met kleurrijke lellen. Deze lellen zijn vaak rood, maar kunnen van kleur veranderen afhankelijk van de stemming van de vogel. Van paars,naar rood, naar blauw. 

Het geluid van een helmkasuaris lijkt een beetje op een brommende dinosaurus. Het is soms zo laag dat het onder de gehoorgrens van de mens zit. Deze geluiden worden gebruikt om vrouwtjes te lokken en om territorium af te bakenen.

De helmkasuarissen in het park:
In Avifauna is één koppel helmkasuarissen te zien. De dieren wonen apart van elkaar en worden alleen in de paartijd met zorgvuldigheid bij elkaar geplaatst. Het grootste deel van het jaar leeft een helmkasuaris namelijk alleen (solitair). Zowel het mannetje als vrouwtje hebben een eigen territorium. Dit territorium wordt fel verdedigd en slechts twee weken per jaar dulden mannetjes en vrouwtjes elkaar in hun territorium, om te paren. Het mannetje broedt de eieren uit die het vrouwtje bij hem in het nest legt en zorgt vervolgens ongeveer 9 maanden voor de opvoeding van de jongen. Het vrouwtje verlaat de man direct na het leggen van de eieren. 

Naast de helmkasuaris wonen er ook nog andere soorten loopvogels in Avifauna, zoals de Darwin nandoe, emoe, Noord-Afrikaanse struisvogel en Noordereiland kiwi. Ook de kuiftinamoe behoort tot de loopvogels, maar dit is wel een uitzondering, zij kunnen namelijk wel vliegen.