Helmkasuaris

Engelse naamSouthern Cassowary
Wetenschappelijke naamCasuarius casuarius
LeefomgevingZuidelijke Molukken, Papua Nieuw-Guinea en Noordoost Australië
VoedingVruchten, paddenstoelen, insecten, amfibieën en kleine reptielen
Gewichttot 35 kilogram (man), tot 60 kilogram (vrouw)
Nestgrootte3 - 8 eieren
Broedtijd47 tot 60 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar wonen ze?
De helmkasuaris komt vooral voor in de tropische bossen, hier zijn ze regelmatig te zien langs rivieroevers en bosranden. Ze komen hier niet snel in contact met mensen. Maar soms zijn helmkasuarissen ook te vinden op stranden die omringd zijn door tropische bossen. Hier gaan ze opzoek naar restjes eten die mensen daar hebben laten liggen. Om diezelfde reden zijn deze vogels ook wel eens te zien op fruitplantages.
Er bestaan drie soorten kasuarissen, waarvan de helmkasuaris de grootste is. Alle drie de soorten komen in dezelfde regio voor, maar niet in dezelfde gebieden.


Hoe zien ze eruit?
De helmkasuaris is een loopvogel. Deze vogel heeft dus ook geen echte vleugels, maar een soort harde pennen waar korte vleugels aanzitten. De kasuaris kan hier niets mee en kan dus ook niet vliegen. Wel heeft de helmkasuaris hele sterke poten. Hier kan de helmkasuaris tot wel 50 km/uur lopen, maar hij kan hiermee ook zo'n anderhalve meter hoog springen. Ter verdediging heeft de kasuaris aan iedere poot een lange nagel van wel 10 centimeter waarmee ze, in combinatie met de sterke poten, gevaarlijke trappen mee uit kunnen delen.
Hoe de helmkasuaris aan zijn naam komt is wel duidelijk, deze komt natuurlijk van de helm boven op zijn kop. Er zijn verschillende theorieën over de functie van deze helm. Vermoedelijk dient deze om bescherming te bieden tegen de laag hangende takken in het regenwoud. Ze hebben zwarte veren, waarvan de structuur anders is dan van veren waarmee vogels kunnen vliegen. Hierdoor lijkt het ook alsof de kasuaris haren heeft in plaats van veren. Helmkasuarissen hebben een opvallende hals met kleurrijke lellen. Deze lellen zijn doorgaans rood, maar kunnen van kleur veranderen afhankelijk van de stemming van de vogel.

 

De helmkasuarissen in het park:
In Avifauna is één koppel helmkasuarissen te zien. De dieren wonen apart van elkaar en worden alleen in de paartijd met zorgvuldigheid bij elkaar geplaatst. Het grootste deel van het jaar leeft een helmkasuaris namelijk alleen (solitair). Zowel het mannetje als vrouwtje hebben een eigen territorium. Dit territorium wordt fel verdedigd en slechts twee weken per jaar dulden mannetjes en vrouwtjes elkaar in hun territorium, om te paren. Het mannetje broedt de eieren uit die het vrouwtje bij hem in het nest legt en zorgt vervolgens ongeveer 9 maanden voor de opvoeding van de jongen. Het vrouwtje verlaat de man direct na het leggen van de eieren. 

 

Naast de helmkasuaris wonen er ook nog andere soorten loopvogels in Avifauna, zoals de; Darwin nandoe, emoe, Noord-Afrikaanse struisvogel en Noordereiland kiwi. Ook de kuiftinamoe behoort tot de loopvogels, maar dit is wel een uitzondering in de groep van de loopvogels. Zij kunnen namelijk wel vliegen.