Humboldt pinguïn

Engelse naamHumboldt penguin
Wetenschappelijke naamSpheniscus humboldti
LeefomgevingChili en Peru
VoedingVis en pijlinktvis
Gewicht4 - 6 kilogram
Nestgrootte2 eieren
Broedtijd32 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar leven Humboldt pinguïns?
Humboldt pinguïns leven in de kustgebieden van Chili en Peru. Deze pinguïns danken dan ook hun naam aan dit gebied. Hier loopt namelijk de Humboldtstroom. Deze koude zeestroom brengt veel voedsel met zich mee, wat natuurlijk ideaal is voor de Humboldt pinguïn! Vaak wordt er gedacht dat pinguïns op de Zuidpool (Antarctica) leven, maar van alle soorten pinguïns leven er maar zeven soorten op en rondom de Zuidpool. Alle andere soorten leven verspreid over het zuidelijk halfrond, dus onder de evenaar. Sommige pinguïnsoorten houden dus juist van warmere temperaturen en kunnen niet zo goed tegen de kou.

Hoe ziet Humboldt pinguïns eruit?
Humboldt pinguïns hebben een wit verenkleed aan hun buikzijde en een zwart verenkleed aan hun rugzijde. Dit ziet er misschien gek uit maar is heel handig om te ontkomen aan roofdieren. Wanneer een roofdier boven de Humboldt pinguïn vliegt, is hij niet goed te zien met de donkere kleur van het water. Omgekeerd werkt het trucje ook, wanneer een roofdier onder de pinguïn zwemt, is hij niet goed te zien door de lichte hemel boven het water. De enige plek van de Humboldt pinguïn die niet zwart of wit gekleurd is, is achter de snavel en rond de ogen. De roze huid is hier namelijk zichtbaar.

Veel vogels hebben holle botten, dat is handig voor het vliegen. Maar omdat pinguïns niet vliegen maar zwemmen, heeft de Humboldt pinguïn juist zware botten. Dit helpt bij het duiken onder water! De vleugels van de pinguïn worden dus niet gebruikt om te vliegen, maar toch zijn ze wel heel handig. De pinguïn kan namelijk heel snel zwemmen met hulp van zijn vleugels. Namelijk tot wel 30 km per uur! Tijdens het zwemmen gebruikt de Humboldt pinguïn zijn poten met zwemvliezen als roer. Aan de kleine maar krachtige poten zitten ook kleine nagels, hiermee kan de Humboldt pinguïn erg goed klimmen. Dit is een aanpassing van de Humboldt pinguïn om aan de rotsachtige kusten aan land te kunnen komen.

Humboldt pinguïns in het vogelpark:
Ook in Avifauna kun je de Humboldt pinguïn zien, er is zelfs een hele kolonie. Als de omstandigheden in de natuur goed zijn, kan deze pinguïnsoort elke periode van het jaar broeden. Dat is extra leuk als bezoeker, want dat betekent dat er het hele jaar door een kans is om jonge pinguïns te zien. Deze vogels broeden in holen, dus als je heel goed kijkt zie je misschien ook wel een kuiken of een ei!