Humboldt pinguïn

Engelse naamHumboldt penguin
Wetenschappelijke naamSpheniscus humboldti
LeefomgevingChili en Peru
VoedingVis, pijlinktvis en schaaldieren
Gewicht4 - 6 kilogram
Nestgrootte2 eieren
Broedtijd32 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar komt de Humboldt pinguïn voor?
De Humboldt pinguïn is een middelgrote pinguïn die langs de kustgebieden van Chili en Peru leeft. Ze voeden zich met scholen vis en inktvis in de Humboldtstroom. De stroom en de pinguïn zijn vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander van Humboldt. Deze zeestroom brengt veel voedsel met zich mee en is dus een ideale plek om te leven. Pinguïns worden vaak geassocieerd met koude klimmaten zoals de Zuidpool (Antartica), maar er leven maar zeven soorten op en rondom de Zuidpool. Andere soorten leven verspreidt over het zuidelijk halfrond, sommige soorten kunnen niet zo goed tegen koude temperaturen en liggen liever lekker warm in het zonnetje! 

Hoe zien Humboldt pinguïns eruit?
Humboldt pinguïns hebben een goede camouflage tegen roofdieren. Best gek aangezien ze een wit verenkleed hebben aan hun buikzijde en een zwart verenkleed aan hun rugzijde. Maar dit werkt wel degelijk! Als een roofdier boven een humboldt pinguïn vliegt is hij niet goed te zien in de donkere kleur van het water. Omgekeerd werkt dit trucje ook, wanneer een roofdier onder de pinguïn zwemt is de witte buik niet goed te zien in de weerkaatsing van de zon. De enige plek van de Humboldt pinguïn die niet zwart of wit gekleurd is, is achter de snavel en rond de ogen. De roze huid is hier namelijk zichtbaar.

Veel vogels hebben holle botten, dat is handig om ze licht te houden tijdens het vliegen. Maar omdat pinguïns niet vliegen maar zwemmen, heeft de Humboldt pinguïn juist zware botten. Dit helpt bij het duiken onder water! De pinguïn heeft vleugels, maar die worden dus niet gebruikt om te vliegen maar om te zwemmen. Ze kunnen namelijk heel snel zwemmen met behulp van de vleugels. Tot wel 30 km per uur! Tijdens het zwemmen gebruikt de Humboldt pinguïn zijn poten met zwemvliezen als roer. Ook zitten er kleine nagels aan de poten, hiermee kan de vogel goed klimmen. Dit heeft hij nodig om aan de rotsachtige kusten aan land te komen. 

Humboldt pinguïns in het vogelpark:
Ook in Avifauna kun je de Humboldt pinguïn zien, er is zelfs een hele kolonie. Als de omstandigheden in de natuur goed zijn, kan deze pinguïnsoort elke periode van het jaar broeden. Dat is extra leuk als bezoeker, want dan is er het hele jaar kans om jonge pinguïns te zien. Deze vogels broeden in holen, dus als je heel goed kijkt zie je misschien ook wel een kuiken of een ei!