Javaanse kleine kantjil

Engelse naamJava mouse-deer
Wetenschappelijke naamTragulus javanicus
LeefomgevingTropische bossen op Java (Indonesië)
VoedingBladeren, knoppen, afgevallen vruchten, paddenstoelen en soms insecten
Gewicht1 tot 2 kilogram
Nestgrootte1 jong per dracht
Draagtijd4,5 maand
IUCN-statusOnzeker

Waar wonen ze?
Zoals de naam al een beetje verklapt, komt deze soort kantjil alleen voor op het Indonesische eiland Java. De Javaanse kleine kantjil komt dus nergens anders ter wereld voor! Op het eiland Java wonen ze in hoger gelegen tropische bossen en wonen ze het liefst bij de bosranden en rivieroevers. Op deze plekken is veel dichte en lage beschutting, hier kan de kantjil zich ongemerkt verplaatsen en verschuilen. Kantjils zijn vooral in de schemering, rond zonsopgang en -ondergang actief. Omdat ze zo verborgen leven is het erg moeilijk om de soort te monitoren, hierdoor weten we niet zeker wat de status in het wild is. Doordat de kantjil zo klein is, heeft hij meerdere natuurlijke vijanden, daarnaast wordt de soort ook bejaagd door mensen en loslopende honden.

Kantjils leven meestal solitair, dit betekent dat ze alleen leven. Soms vormen zij kleine familiegroepen. Ze markeren hun eigen territorium en verdedigen deze tegen soortgenoten van hetzelfde geslacht.

Hoe zien ze eruit?
De Javaanse kleine kantjil is ongeveer 45 centimeter lang en hebben een schouderhoogte van 30 centimeter en zijn dus niet veel groter dan een konijn. Ze hebben een onopvallend staartje van nog geen vijf centimeter en een mooie roodbruine vacht en witte buik en borst.

Kantjils hebben erg dunne pootjes die net zo dik zijn als een potlood. Met deze pootjes stampen ze op de grond als ze zich bedreigd voelen. Bij echte paniek maken ze een piepend geluid. Verder maken de kantjils geen geluid.

De mannetjes hebben verlengde hoektanden waarmee ze zich kunnen verdedigen tijdens gevechten om het territorium met andere mannetjes. Mannelijke Javaanse kleine kantjils zijn ook een iets groter dan hun vrouwelijke soortgenoten.

 

Kantjils in het park
De Javaanse kleine kantjils zijn te vinden in de tropenhal van het Avifauna. Hier lopen ze los rond in een deel van de tropenhal. Maar ook hier is het een verborgen levende soort en moet je dus goed zoeken om ze te kunnen vinden. Daarnaast is de Javaanse kleine kantjil ook terug te vinden in de Azië volières naast de grote vijver. Hier wordt het verblijf gedeeld met onder andere de Maleise neushoornvogel.