Keizertamarin

Engelse naamEmperor tamarin
Wetenschappelijke naamSaguinus imperator
LeefomgevingTropische bossen in het Amazonegebied
VoedingFruit, boomsappen, bloemen, insecten, eieren, kleine reptielen en amfibieën
Gewicht500 gram
Nestgrootte1 of 2 jongen
Draagtijd145 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar komt de keizertamarin voor?
Keizertamarins leven in bomen en komen voor in het Amazonegebied, Bolivia, Brazilië en Peru. In dit tropische gebied heerst het hele jaar een hoge luchtvochtigheid. Keizertamarins leven hier in kleine groepjes, die vaak uit niet meer dan 10 dieren bestaat. Deze groep is vaak één familie. In deze familie plant alleen het dominante vrouwtje zich voort. Tijdens het voedsel zoeken trekken keizertamarins op met andere soorten tamarins. Aangezien ze vaak groter zijn dan de andere soorten, zijn ze domianter en pakken het eten af van de kleinere soorten.   

Hoe ziet een keizertamarin eruit?
Als er iets overduidelijk aanwezig is bij deze soort, dan is het de grote snor. Aan deze snor dankt de keizertamarin ook zijn naam, aangezien deze zou lijken op de snor van de Duitse keizer Wilhelm II. Verder heeft de keizertamarin een bruingrijze vacht en een oranjebruine staart van ongeveer 40 centimeter. Het dominante vrouwtje uit de groep paart met meerdere mannetjes. Dit doet zij omdat de mannetjes dan niet zeker weten of zij de vader zijn van de geboren jongen. Dan helpen ze allemaal mee om de jongen te beschermen en op te voeden. Dochters van het dominate vrouwtje helpen ook mee om de jongen te verzorgen en op te voeden.  

Keizertamarins zijn sociale dieren en zijn aardig druk bezig in hun groep. Ze zijn bewegelijk, onderzoekend en speels. Onderling hebben ze contact door middel van geluidjes en geuren, dit zijn uitingen van dominantie, locatie en sociaal contact. Keizertamarins kunnen  best oud worden. Er zijn keizertamarins bekend die wel 20 jaar zijn geworden.

Wat eet de keizertamarin?
Keizertamarins zijn echte omnivoren (alleseters) die onder andere fruit, boomsappen, bloemen, insecten en andere ongewervelden, maar ook gewervelde dieren in de vorm van kleine reptielen en kikkertjes eten.  

Keizertamarins in het park:
In het vogelpark woont een groep keizertamarins die te vinden zijn bij Nuboso. Hier wonen ze samen met andere Amazone-bewoners, waaronder de nachthokko en rode titi. Deze groep is opgenomen in een EEP, een Europees fokprogramma voor deze soort.

Keizertamarins zijn in een groot deel van hun leefgebied redelijk algemeen voorkomend. Wel neemt dit leefgebied snel in omvang af door ontbossing, wat in de toekomst wel een grote bedreiging voor de soort kan vormen. In enige mate wordt er ook op keizertamarins gejaagd. Met name om ze als huisdier te verkopen.