Keizertamarin

Engelse naamEmperor tamarin
Wetenschappelijke naamSaguinus imperator
LeefomgevingTropische bossen in het Amazonegebied
VoedingFruit, boomsappen, bloemen, insecten, eieren, kleine reptielen en amfibieën
Gewicht500 gram
Nestgrootte1 of 2 jongen
Draagtijd145 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar wonen ze?
Keizertamarins zijn echte boombewoners en komen voor in het Amazonegebied, Bolivia, Brazilië en Peru. Dit is een tropisch gebied waar het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid is.

Hier komen ze voor in kleine groepjes, die bestaan vaak uit niet meer dan 10 dieren. De groep keizertamarins bestaat vaak uit één familie, waarbij er ook maar één dominant vrouwtje is dat zich voortplant. Met name tijdens het voedsel zoeken trekken keizertamarins wel eens op met andere soorten tamarins. Omdat keizertamarins iets groter zijn dan de tamarins waar ze mee optrekken, zijn ze iets dominanter en pakken zodoende soms het voedsel af wat de kleinere soorten gevonden hebben.  
Keizertamarins zijn echt omnivoren (alleseters) die onder andere fruit, boomsappen, bloemen, insecten en andere ongewervelden, maar ook gewervelde dieren in de vorm van kleine reptielen en kikkertjes eten.  

 

Hoe zien ze eruit?
Als er iets overduidelijk aanwezig is bij deze soort, dan is het zijn snor. Hier dankt de soort dan ook zijn naam aan, aangezien de snor zou lijken op die van de Duitse keizer Wilhelm II. Naast de witte snor/baard, heeft de keizertamarin een bruingrijze vacht en een oranjebruine staart van ongeveer 40 centimeter.
Het dominante vrouwtje uit de groep paart met meerdere mannetjes. Aangezien de mannetjes niet zeker weten of zij de vader zijn van de geboren jongen, helpen ze allemaal mee om de jongen te beschermen en groot te krijgen. Dochters van het dominante vrouwtje helpen vaak ook mee bij het verzorgen van nieuwe jongen.

Keizertamarins doen veel als groep en zijn erg beweeglijk, onderzoekend en speels. Onderling hebben ze contact door middel van veel verschillende geluiden. Deze geluiden kunnen uitingen zijn van dominantie, locatie en sociaal contact.
Keizertamarins kunnen een best oud worden. Er zijn keizertamarins bekend die wel 20 jaar zijn geworden.

Keizertamarins in het park
In het vogelpark woont een groep keizertamarins die te vinden zijn bij Nuboso. Hier wonen ze samen met andere Amazone-bewoners, waaronder de nachthokko en rode titi. Deze groep is opgenomen in een EEP, een Europees fokprogramma voor deze soort.

Keizertamarins zijn in een groot deel van hun leefgebied nog redelijk algemeen voorkomend. Wel neemt dit leefgebied snel in omvang af door ontbossing, wat in de toekomst wel een grote bedreiging voor de soort kan vormen. In enige mate wordt er ook op keizertamarins gejaagd. Met name om ze als huisdier te verkopen.