Noordereiland kiwi

Engelse naamNorth Island kiwi
Wetenschappelijke naamApteryx mantelli
LeefomgevingNieuw Zeeland
VoedingOngewervelden, insecten, spinnen en wormen
Gewichtman 1,5 - 3 kg, vrouw 2 - 4 kg
Nestgrootte1 - 3 eieren
Broedtijd75 - 84 dagen
IUCN-statusBedreigd

Waar woont de Noordereiland kiwi?
De Noordereiland kiwi komt voor in Nieuw-Zeeland. Hier woont hij op het grote eiland in het noorden van Nieuw-Zeeland. Zodoende komt de kiwi ook aan zijn naam als ‘Noordereiland’. Naast de Noordereiland kiwi zijn er nog 4 andere soorten kiwi’s die verspreid over Nieuw-Zeeland voorkomen. Kiwi’s zijn 's nachts actief en slapen overdag in een hol dat ze zelf graven. Deze nachtvogel leeft in bosrijke gebieden. Zij bewonen subtropische bossen, maar ook gematigd bos. Het leefgebied wordt daarnaast vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van varens. Voedsel zoeken doen ze op de grond. Door met hun snavel in de grond te pikken, voelen en ruiken ze waar hun voedsel zit

Hoe ziet de Noordereiland kiwi eruit?
De Noordereiland kiwi lijkt misschien dan wel bruine haren te hebben, maar het zijn toch echt lange bruine veren die de het lichaam van de vogel bedekken. De vleugels van de Noordereiland kiwi zijn nauwelijks meer te zien en hebben geen vliegveren. De kiwi kan hierdoor niet vliegen en zal bij gevaar dus moeten vluchten over de grond. De kiwi is dan ook een echte loopvogel. Ze hebben stevige goed ontwikkelde poten waarmee ze goed kunnen graven, maar verrassend genoeg ook mee kunnen zwemmen. Noordereiland kiwi valt op door de lange snavel die zo’n 15 centimeter lang is. Deze snavel is bij vrouwtjes vaak wat langer als bij de mannetjes.

Noordereiland kiwi’s worden maximaal maar 65 centimeter groot, toch leggen de vogels in verhouding tot hun lichaamsgrootte de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen namelijk 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje. Net als bij de andere soorten loopvogels, legt het vrouwtje de eieren, maar is het de man die ze uitbroedt en het jong verzorgt.

Kiwi's in het park:
De kiwi is in Avifauna terug te vinden in de nachtsafari. Het spotten van deze vogel is niet altijd even makkelijk in het donker, maar met een beetje geduld wil het vaak wel lukken. In de Nachtsafari wonen naast de Noordereiland kiwi ook de Australische griel en de uilnachtzwaluw. In 2018 is er in Avifauna een kiwi geboren. Daarmee is Avifauna de eerste dierentuin in Nederland waar een kiwi werd geboren.