Noordereiland kiwi

Engelse naamNorth Island kiwi
Wetenschappelijke naamApteryx mantelli
LeefomgevingNieuw Zeeland
VoedingOngewervelden, insecten, spinnen en wormen
Gewichtman 1,5 - 3 kg, vrouw 2 - 4 kg
Nestgrootte1 - 3 eieren
Broedtijd75 - 84 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar komt de Noordereiland kiwi voor?
De Noordereiland kiwi komt voor op het noordereiland van Nieuw-Zeeland. Zo komt hij ook aan zijn naam! Kiwi's zijn 's nachts actief en slapen overdag in een zelf gegraven hol. De nachtvogel is te vinden in bosrijke gebieden. In subtropische bossen, maar ook gematigd bos. Het zijn schuwe vogels die zich graag achter planten zoals varens verstoppen. Ze zoeken naar voedsel op de grond, door hun snavel in de grond te prikken voelen en ruiken ze waar hun voedsel zit. 

Hoe ziet de Noordereiland kiwi eruit?
Ookal zien de veren van De Noordereiland kiwi eruit als haren, heeft hij toch echt lange bruinen veren. De kiwi kan niet meer vliegen en moet dus bij gevaar hard kunnen rennen. Hierdoor is de kiwi dus een echte loopvogel. Hun stevige poten kunnen goed graven, en zwemmen! De noordereiland kiwi valt op door zijn lange snavel, deze is ongeveer 15 centimeter lang. De snavel is bij vrouwtjes langer dan bij mannetjes. 

Noordereiland kiwi’s worden maximaal maar 65 centimeter groot, toch leggen de vogels in verhouding tot hun lichaamsgrootte de grootste eieren van alle vogelsoorten. De eieren van een Noordereiland kiwi wegen namelijk 15 tot 20 procent van het totale lichaamsgewicht van het vrouwtje. Net als bij de andere soorten loopvogels, legt het vrouwtje de eieren, maar is het de man die ze uitbroedt en het jong verzorgt.

Kiwi's in het park:
De kiwi is in Avifauna terug te vinden in de nachtsafari. Het spotten van deze vogel is niet altijd even makkelijk in het donker, maar met een beetje geduld wil het vaak wel lukken. In de Nachtsafari wonen naast de Noordereiland kiwi ook de Australische griel en de uilnachtzwaluw. In 2018 is er in Avifauna een kiwi geboren. Daarmee is Avifauna de eerste dierentuin in Nederland waar een kiwi werd geboren.