Regenbooglori

Engelse naamRainbow lorikeet
Wetenschappelijke naamTrichoglossus moluccanus
LeefomgevingRegenwouden van Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea, Nieuw Caledonië en Australië
VoedingNectar, pollen en zacht fruit
Gewicht75 - 157 gram
Nestgrootte1 - 3 eieren
Broedtijd± 25 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar komt de regenbooglori voor?
Regenbooglori’s level voornamelijk in de tropische bossen van Australië, Indonesië en Papua Nieuw-Guinea, maar worden ook waargenomen in meer open bossen en plantages. Ze leven hier in paartjes en soms in grote groepen samen. Deze groepen zijn niet vast en kunnen ook weer uit elkaar vallen in losse paartjes. Een paartje heeft een eigen territorium en verdedigt deze tegen andere Regenbooglori’s en vijanden die soms veel groter zijn dan de Regenbooglori zelf. Na het zien van een roofdier maken de Regenbooglori ’s allemaal een luid piepgeluid waarna ze als groep wegvliegen.

Als het regent in de bossen hebben de regenboog Lori’s een aparte gewoonte. Ze gaan dan namelijk ondersteboven aan een tak hangen en nemen een lekkere douche. Dat ziet er misschien een beetje raar uit, maar voor de Regenbooglori’s is zo’n frisse douche wel erg fijn.                                                      

Hoe ziet de regenbooglori eruit?
Een Regenbooglori heet natuurlijk ‘Regenbooglori’ vanwege zijn kleurrijke uiterlijk. Zo is de kop van de Regenbooglori blauw, de borst geel en roodoranje, de snavel rood en de veren en de staart zijn donkergroen van kleur. Wanneer de vogel vliegt is te zien dat zelfs de binnenkant van de vleugels prachtig rood met geel gekleurd is. De Regenbooglori heeft een spanwijdte van 45 centimeter.

Een groep Regenbooglori’s kletst er samen doorgaans lekker op los. Dit levert een hoop kabaal op en een groep van deze vogels is dan ook niet te missen. Regenbooglori’s zijn nieuwsgierige en actieve vogels. Wat opvalt is dat bepaalde vogels soms wat kale plekjes hebben of een rommeliger verenkleed. Dit is echter niet omdat de vogels ziek zijn, maar omdat ze veel met elkaar kroelen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien bij mannetjes die heel populair zijn bij de vrouwtjes.

Wat eet een regenbooglori?
Regenbooglori’s eten nectar, fruit en zaden. Hierbij gebruiken ze hun tong die er uit ziet als een klein penseel. De tong heeft een soort borstelvormig topje dat de Regenbooglori gebruikt om nectar uit bloemen te likken.

Lori's in het park:
In Avifauna zijn de Regenbooglori’s terug te vinden in de Lori Landing. Hier vliegen de regenbooglori’s vrij rond tussen de wandelende bezoekers. In de Lori Landing zijn ook andere vogels te vinden, zoals de blauwwanghoningeters en maskerkieviten. Het is zelfs mogelijk om de lori’s een cupje nectar te voeren. Hierbij komen de vogels zelfs op je zitten, wat een bezoek aan de Lori Landing een unieke ervaring maakt.