Rode flamingo

Engelse naamAmerican flamingo
Wetenschappelijke naamPhoenicopterus ruber
LeefomgevingZuid-Amerika, Caribisch gebied
Voedingalgen en kleine kreeftachtigen
Gewicht2 - 4 kilogram
Nestgrootte1, soms 2 eieren
Broedtijd27 - 31 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Deze flamingo heeft ook een aantal bijnamen, ze worden namelijk ook wel eens de Caribische flamingo, de grote flamingo of de Cubaanse flamingo genoemd.

Waar wonen ze?
De rode flamingo komt voor in Zuid-Amerika en de Cariben. Hier leven ze in opdiep water waar ze op zoek gaan naar hun voedsel. Dit doen ze meestal in rivierdelta’s, hier heeft het water namelijk een hoog zoutgehalte en groeien dus veel algen. De flamingo’s gebruiken de modder uit de wateren om nesten te bouwen. Dit zijn heuveltjes die boven het water uit steken. Zo blijft het ei droog! Wanneer er in een gebied te weinig voedsel te vinden is, dan trekken de flamingo’s met zijn allen naar een ander gebied.

Hoe zien ze eruit?
Rode flamingo’s zijn grote vogels met een spanwijdte van wel 1,40 tot 1,65 meter. Wanneer een rode flamingo zich uit strekt kunnen ze wel een lengte van 1,45 meter bereiken. Van alle soorten flamingo’s is het verenkleed van de rode flamingo het meest rode/roze gekleurd. Flamingo’s hebben lange poten met aan elk van die poten tenen met zwemvliezen, zodat ze niet weg zakken in de modder. De mannetjes en vrouwtjes van deze flamingosoort lijken dan erg op elkaar, alleen zit er een verschil in grootte. Mannelijke flamingo’s zijn iets groter dan de vrouwelijke flamingo’s.

Flamingo’s eten dus algen, maar ze eten ook kleine kreeftachtigen. Hun snavel is hier perfect op aangepast. De snavel van de flamingo is een soort filter waarbij de tong het water naar buiten perst en het eten blijft hangen aan zogeheten lamellen. Door het voedsel dat de flamingo’s eten is de kropmelk, melk dat ze aan hun jongen geven, ook rood van kleur. Dit komt door de carotenoïde stoffen die in het voedsel zitten. Wanneer er niet genoeg voedsel is kan deze rode kleur vervagen. Ook de roze kleur van het verenkleed van de flamingo kan dan bleker worden. De veren van de flamingo krijgen namelijk ook hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, dan verbleken de veren. Jonge flamingo’s zijn dan ook nog niet roze. Wanneer zij geboren worden zijn ze grijs van kleur. Als de vogel groeit, en dus meer carotenoïde binnenkrijgt, worden de veren ook langzaamaan roze. De flamingo komt ook aan zijn naam door de kleur van zijn veren. Het woord flamingo is namelijk afgeleid van het oud Spaanse woord voor ‘vlammen’.

Flamingo’s zie je vaak op één poot en met hun nek ingetrokken rusten. Dit doen ze niet zomaar. Door op deze manier te staan geven ze hun poot en nekspieren rust én kunnen ze warmteverlies beperken!

Flamingo's in het park
In de Cuba-volière is een kolonie rode flamingo’s te zien. Ze leven daar samen met onder andere incasterns, rode ibissen en Cubaanse fluiteenden. Deze vrolijke groep flamingo’s is zelden stil, waardoor het in de Cuba-volière altijd een gezellige boel is. Met regelmaat worden er ook jongen geboren en kan je de kolonie zien opgroeien. Heb jij al eens een nest gespot?