Rode panda

Engelse naamRed Panda
Wetenschappelijke naamAilurus fulgens
LeefomgevingBamboebossen in het Himalayagebergte
VoedingBamboe, grassen, vruchten en soms jonge vogels
Gewicht3 tot 6 kilogram
Nestgrootte1 tot 4 jongen per worp
Draagtijd116 dagen
IUCN-statusBedreigd

Waar leeft de rode panda?
Rode panda’s leven op een hoogte van 2200 tot 4800 meter in het Himalayagebergte. Hier bewonen ze gemengde bossen van loof- en naaldbomen. In deze wouden bevindt zich ook bamboe, het hoofdbestandsdeel van hun voeding. Deze bamboe bevindt zich vrij dicht bij de grond. Als de rode panda rond zonsopgang en zonsondergang aan het eten is, dan bevindt hij zich dus ook op de grond. Het grootste deel van de dag bevindt de rode panda zich echter in de bomen waar hij rust op een tak.

In de bergbossen waar de rode panda woont kan het erg koud worden en is een laagje sneeuw dan ook geen uitzondering. De rode panda heeft een extra dikke vacht om zich te beschermen tegen deze kou

Hoe ziet de rode panda eruit?
De rode panda is 56 tot 62 centimeter lang is. De staart van de rode panda is bijna even lang als de panda zelf en heeft 12 roodbruine ringen. Met name op de kop hebben ze zwarte en witte tekening, wat zorgt voor een soort masker. De poten van de rode panda zijn behaard en hebben scherpe nagels. Hierdoor kan de rode panda goed klimmen en zijn de voeten beschermt tegen de eventuele kou. Aan de zijkanten van de voorpoten zit een eeltknobbel die de dieren als een soort duim gebruiken om bamboe mee vast te pakken. De rode panda is niet verwant aan de reuzenpanda, maar is een soort die tot de familie van de katberen behoord. Panda betekent namelijk in de lokale taal ‘bamboe-eter’.

Wat eet een rode panda?
De rode panda eet bamboe, maar ook grassen, vruchten en soms zelfs jonge vogels. Ondanks dat ze zoveel plantaardig voedsel eten, heeft de rode panda toch het gebit van een vleeseter. Ze drinken door het water van hun poten af te likken

Rode panda’s in het park:
Uit recent onderzoek is gebleken dat er in het wild twee verschillende soorten Rode panda’s zijn. Eerst werd er namelijk gedacht dat er 2 ondersoorten waren, maar het blijkt om twee zelfstandige soorten te gaan. Een soort rode panda leeft in het Himalayagebergte en de andere soort komt voor in China. In Avifauna wonen twee rode panda’s het soort panda die voorkomt in het Himalayagebergte. Dit paartje rode panda’s wonen in de Oosterse tuin, ze wonen hier samen met de mantsjoerijse kraanvogel en mandarijn eenden.