Rode panda

Engelse naamRed Panda
Wetenschappelijke naamAilurus fulgens
LeefomgevingNepal, Tibet en West-China
VoedingBamboe, grassen, vruchten en soms jonge vogels
Gewicht3 tot 6 kilogram
Nestgrootte1 tot 4 jongen per worp
Draagtijd116-130 dagen
IUCN-statusBedreigd

Waar komt de rode panda voor?
Rode panda’s leven in het Himalayageberte, op een hoogte van 2200 tot 4800 meter! Hier wonen ze in gemengde bossen van loof en naaldbomen. Waar veel bamboe voorkomt, hun voedsel bestaat voor 95% uit bamboe. Rode panda's zijn met hun dikke vacht goed bestand tegen sneeuw en kou, maar minder goed tegen de hitte. Daarom zijn deze panda's vooral vroeg in de ochtend en in de schemering actief. Dan is de temperatuur lager. Om de hitte uit de weg te gaan slapen de panda's overdag in holen in bomen. 

Hoe ziet de rode panda eruit?
De rode panda is 56 tot 62 centimeter lang. De staart van de rode panda is bijna even lang als de panda zelf en heeft 12 roodbruine ringen. Met name op de kop hebben ze zwarte en witte tekeningen, wat zorgt voor een soort masker. Hierdoor wordt vaak gedacht dat deze panda familie is van de wasberen, maar dat is niet waar. De poten van de rode panda zijn behaard en hebben scherpe nagels. Hierdoor kan de rode panda goed klimmen en zijn de voeten beschermt tegen de eventuele kou. Aan de zijkanten van de voorpoten zit een eeltknobbel die de dieren als een soort duim gebruiken om bamboe mee vast te pakken. De rode panda is niet verwant aan de reuzenpanda, maar is een soort die tot de familie van de katberen behoord. Panda betekent namelijk in de lokale taal ‘bamboe-eter’.

Wat eet een rode panda?
De rode panda eet bamboe, maar ook grassen, vruchten en soms zelfs jonge vogels. Ondanks dat ze zoveel plantaardig voedsel eten, heeft de rode panda toch het gebit van een vleeseter. Ze drinken door het water van hun poten af te likken. 

Rode panda’s in het park:
Uit recent onderzoek is gebleken dat er in het wild twee verschillende soorten Rode panda’s zijn. Eerst werd er namelijk gedacht dat er 2 ondersoorten waren, maar het blijkt om twee zelfstandige soorten te gaan. Een soort rode panda leeft in het Himalayagebergte en de andere soort komt voor in China. In Avifauna wonen twee rode panda’s het soort panda die voorkomt in het Himalayagebergte. Dit paartje rode panda’s wonen in de Oosterse tuin, ze wonen hier samen met de mantsjoerijse kraanvogel en mandarijn eenden.