Stellers zeearend

Engelse naamSteller's sea-eagle
Wetenschappelijke naamHaliaeetus pelagicus
LeefomgevingRusland, China, Korea, Japan
VoedingVis en vlees
Gewicht5 tot 9 kilogram
Nestgrootte1-3 eieren
Broedtijd38-45 dagen
IUCN-statusKwetsbaar

Waar leeft de stellers zeearend?
Stellers zeearenden leven rond de Zee van Ochotsk. Dit is een zee die aan de oostkust van Rusland ligt tussen het schiereiland Kamtsjatka en het vaste land van Rusland. De meest noordelijke Japanse eilanden liggen ook in deze zee. In de zomers bevinden de Stellers zeearenden zich in het noorden van dit gebied en in de winter trekken ze naar het zuiden. Stellers zeearenden leven in de buurt van meren, oevers, rivieren en in de kustgebieden. Soms dwalen de vogels weg en worden ze op uitzonderlijke plekken waargenomen, zoals in Taiwan, de Verenigde Staten en boven het Noordpoolijs. De dieren maken hun nesten op grote uitstekende rotsen of in de toppen van grote bomen.

Stellers zeearenden kunnen zich in koude winters, in grote groepen rondom de wateren begeven. Hierbij komt een felle strijd voor de beste plek kijken. Vrouwtjes hevven hierin een voordeel, aangezien zij, net zoals andere soorten arenden, groter zijn dan de mannetjes. De strijd om de beste plek gaat over het bemachtigen van voedsel. De Stellers zeearenden zijn vernoemd naar de Duitse arts en bioloog Steller. Steller ging voor de tsaar van Rusland mee op expeditie in dit gebied. 

Hoe ziet een stellers zeearend eruit? 
Een van de meest opvallende kenmerken van de stellers zeearend is zijn grootte, ze zijn tussen de 85-105 cm groot met een spanwijdte van wel 195-245 cm! De vrouwtjes en mannetjes zijn, als ze samen zitten, makkelijk te onderscheiden. De vrouwtjes zijn groter. De vogel heeft donkerbruine tot zwarte veren op het grootste gedeelte van zijn lichaam. De schouders, staartveren en de veren boven de boten zijn wit. Opvallend zijn de sterke gele snavel en de gele poten/klauwen. Met deze klauwen kan de Stellers zeearend vissen zo groot als een volwassen zalm uit het water tillen, maar ook jonge zeehonden. De knijpkracht van de klauwen is enorm en eenmaal gevangen in de klauwen, zit een prooi stevig vast. Andere Stellers zeearenden zijn vaak wel geïnteresseerd in een makkelijk maaltje en zullen dan ook proberen om een gevangen prooi af te pakken. Dit kan leiden tot heftige gevechten waarbij de gevangen prooi diverse keren van eigenaar wisselt. Met zijn krachtige scherpe snavel kan de Steller zeearend zijn voedsel makkelijk in hapklare brokken knippen.

 

Zeearenden in het park:
In Avifauna leeft een koppeltje Stellers zeearenden. Het mannetje leeft al sinds 1999 in het park en het vrouwtje woont hier sinds 2001. Ze hebben al voor heel wat nakomelingen gezorgd. In 2003 werden de eerste jongen geboren. Een van hun jongen is nog steeds te zien in Avifauna.