Struisvogel

Engelse naamCommon ostrich
Wetenschappelijke naamStruhio camelus
LeefomgevingWoestijnen en savannes in Afrika
Voedinggras, bladeren, insecten en kleine gewervelde dieren
GewichtMan 150 kilo, vrouw 100 kilo
Nestgrootte2 - 11 eieren per struisvogel
Broedtijd42 - 46 dagen
IUCN-statusNiet bedreigd

Waar komen struisvogels voor?
Struisvogels leven in de droge gebieden van Afrika. Zoals bijvoorbeeld woestijnen, steppes en savannes. Oorspronkelijk kwam de struisvogel in heel Afrika en in het Midden-Oosten voor. Met uitzondering van de te dicht begroeide gebieden. Maar tegenwoordig is de struisvogel terug te vinden in Oost-Afrika, Zuidelijk Afrika en de Sahel regio. Dit is een droog gebied dat de grens aangeeft tussen tropisch Afrika en de Sahara. In de droge gebieden waar de struisvogel voorkomt, is weinig water aanwezig. Het water dat de struisvogel nodig heeft haalt hij uit zijn voedsel. 

Hoe zien struisvogels eruit?
De struisvogel is met zijn maximale lengte van 2,75 de grootste vogel ter wereld! Struisvogels behoren tot de loopvogels en kunnen dus niet vliegen, maar ze hebben wel vleugels. Deze worden gebruikt voor het bewaren van het evenwicht tijdens het rennen en om stofbaden te nemen. Stofbaden zijn erg goed voor de huid van struisvogels. Ook gebruiken de mannetjes de vleugels voor het imponeren van de vrouwtjes in de paartijd. 

Struisvogels hebben een klein hoofd, een lange nek en enorm lange poten. Met deze poten kan een struisvogel stappen maken van wel 3,5 meter. De poten hebben twee tenen, maar geen veren. Aan één van deze tenen zit een grote nagel. Deze dient niet alleen voor stabiliteit tijdens het lopen, maar wordt ook gebruikt wanneer de dieren zich verdedigen tegen aanvallers of mogelijke bedreigingen. Door de grote poten kunnen struisvogels erg hard rennen. Zo kunnen ze wel snelheden behalen van 70 kilometer per uur!

Struisvogels leven in paren of groepen van gemiddeld vijf volwassen dieren. Het mannetje is medeverantwoordelijk voor het broeden en creëert zelf een nest. Dit doet hij door de toplaag van een stuk grond weg te schrapen. In dit ene nest leggen meerdere vrouwtjes hun eieren. Het kan dus voorkomen dat een nest wel 78 eieren bevat. Meestal worden allen de eieren van het dominate vrouwtje uitgebroed, door zowel het mannetje en het vrouwtje. Vanwege de bruine schutkleur van het vrouwtje broedy zij overdag. Het mannetje, wat een grotendeels zwart verenkleed heeft, broedt 's nachts op de eieren. De eieren die in het midden liggen zijn het veiligst. De eieren aan de zijkant worden vaak opgegeten door roofdieren. 

De struisvogel legt het grootste ei van alle vogels. Zo weegt een ei wel 1,5 kilo en passen er ongeveer 25 kippeneieren in. Wanneer de jongen na zes weken uitkomen verlaten zij het nest en worden ze voor het eerste levensjaar beschermd door de ouders. Hierbij kan het voorkomen dat andere struisvogels met jongen zich bij elkaar aansluiten waardoor er zogenaamde struisvogelcrèches ontstaan.

Wat eten struisvogels?
Struisvogels eten over het algemeen veel plantaardige voeding zoals gras en bladeren. Maar af en toe staan ook insecten en kleine gewervelde dieren op het menu.

Struisvogels in het park:
In Avifauna leeft een koppeltje struisvogels samen met de helmparenhoenders en de kroonkraanvogel. De dieren zijn vanaf de entreelaan al te zien. Vanaf een verhoging is goed te zien hoe groot deze vogels in werkelijkheid zijn. De struisvogels in Vogelpark Avifauna behoren tot een zeer zeldzame ondersoort; de Noord-Afrikaanse Struisvogels. Er is voor deze soort een fokprogramma actief (EEP), waar Vogelpark Avifauna aan deelneemt met deze vogels.