IJsvogels in het Zaanse Rietveld

In samenwerking met Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken (SLA) heeft Vogelpark Avifauna het IJsvogel project opgezet. Met dit project is er een klein natuurgebied aangelegd langs het Rietveldse pad, nabij de wijk Kerk en Zanen. In dit natuurgebied zie je de natuur zoals die daar hoort, met bomen, struiken, ondiepe en diepe plassen, riet en bloemenweiden. Die combinatie maakt dit gebied de perfecte plek voor de ijsvogels en biedt de vogels mogelijkheden om jongen groot te brengen.

Strenge winters zorgen voor veel sterfte bij deze vogelsoort. Om dat te compenseren kan de ijsvogel veel jongen grootbrengen tijdens het broedseizoen, maar dan moeten de omstandigheden wel gunstig zijn. Hierdoor is het aantal broedende ijsvogels in ons land erg wisselvallig. Het aanleggen en beheren van natuurgebieden waar deze vogel kan broeden draagt er aan bij om de aantallen gezond te houden. Daarom wordt ook dit natuurgebied goed beheert zodat de omstandigheden voor de ijsvogel optimaal blijven.

Project Ijsvogel richt zich echter niet alleen op de ijsvogel. Het gebied is juist ook bedoelt om om andere vogelsoorten, zoals visdiefjes, roerdompen en oeverzwaluwen aan te trekken. Voor deze laatst soort is er ook een speciale broedwand aangelegd en daar maakten de oeverzwaluwen meteen het eerste jaar al dankbaar gebruik van. Hier zijn al meerdere jongen van uitgevlogen!

Naast de financiële steun die Avifauna biedt aan dit project, helpt het vogelpark ook op educatieve wijze. Zo organiseert Avifauna natuurlessen in het natuurgebied als onderdeel van het NME-programma en helpt het vogelpark met het beheer van het natuurgebied!

Heb je vragen of dit project of wil je meer weten over hoe jij dit project kunt steunen? Neem dan contact op met onze afdeling educatie via educatie@avifauna.nl