Afvaleducatie

Naast het reguliere programma bieden we ook verschillende losse projecten aan. Soms op eigen initiatief, maar ook op verzoek van gemeenten of de Omgevingsdienst. Afval & klimaatverandering blijven hete hangijzers en dus ook dit jaar weer aandacht voor deze thema's. Interesse? Stuur ons een mailtje!

 • De gemeente kan helpen!

  Uit onderzoek blijkt dat groene omgevingen een positieve invloed kunnen hebben op het gedrag van kinderen, bijvoorbeeld door het verminderen van ADHD symptomen, het vergroten van hun welzijnsgevoel en het verminderen van stress. 

  Mogelijk zijn er meerdere scholen waarop het idee leeft om het schoolplein te vergroenen, maar ontbreekt het aan inspiratie of weet men niet waar te beginnen. De afdeling duurzaamheid van de gemeente en een groep enthousiaste vrijwilligers met veel know how staan klaar om te helpen.

  Lees meer
 • De puinscheppers zijn de hele dag met afval bezig. Ze scheppen afval van hier naar daar en van daar naar hier. Nooit is het klaar. Dat moet toch slimmer kunnen?

  Kinderen uit groep 6-8 gaan op  excursie naar het afvalbrengstation Ecopark De Limes. Daar kunnen ze zien dat afval nog gebruikt kan worden als grondstof. Ze leren op een aansprekende manier hoe ze afval kunnen voorkomen, scheiden en hergebruiken. 

  Lees meer
 • Scheiden van afval en schoonhouden van de schoolomgeving loont!

  Afval is de komende schooljaren een belangrijk thema. De gemeente ontwikkelt samen met scholen, bewoners en ondernemers een nieuw afvalbeleid. Samen bereiken we dat Alphen binnen 10 jaar afvalvrij is. De scholen die zich daar voor in willen zetten gaat de gemeente helpen en belonen. Doet u mee?

  Lees meer
 • Opschoonweken: 18 maart t/m 29 2019

  Het is normaal om onze omgeving schoon te houden. Hier hebben wij met z'n allen - gemeente, bewoners, scholen, maatschappelijke organisaties en ondernemers een rol in. Vandaar de slogan: ‘Samen houden wij onze omgeving schoon’. Scholen uit Alphen kunnen met hulp van de gemeente aan de slag met opschoonacties en andere eigens 'schone' initiatieven. Doet u mee?

  Lees meer
 • Hoe kan je nu voorkomen dat jouw leerlingen geen afval meer op straat gooien? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

  De leerling zal anders moeten gaan denken over afval. Een themaweek over zwerfafval is een goed begin, maar na een paar maanden is het schoolplein weer als vanouds. Er is meer voor nodig dan een themaweek en gescheiden afvalbakken plaatsen.

  Lees meer
 • Bent u schoolbestuurder? En wilt u het binnenklimaat en het energieverbruik van uw schoolgebouw verbeteren? Dan zult u eerst advies moeten inwinnen. Van de kosten hiervoor krijgt u 50% vergoed via de Green Deal Scholen.

  Lees meer

Contact