Stichting

Ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, éénmalig zijn 'achtertuin' te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Het eerste vogelpark ter wereld werd geopend op 17 mei 1950. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de Toekan. Toen de heer Van der Valk enkele jaren later het vogelpark overnam besloot hij dit toekanlogo te behouden, ook voor de restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk logo een feit. Het huidige à la carte restaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog steeds enkele zeer karakteristieke delen van het park intact. De bomenrij bij de entree, de kastanjeboom in het park en de vijver met het parkrestaurant. Er zijn zelfs enkele pelikanen die al vanaf de allereerste dag in de vijvers van het park zwemmen.

Vogelpark Avifauna was tot 2012 eigendom van Van der Valk. Onder leiding van de familie is het vogelpark uitgegroeid tot een officiële dierentuin met meer dan 260 verschillende soorten vogels. In 2012 is Vogelpark Avifauna officieel een stichting geworden, hiermee komen alle inkomsten direct ten goede van het vogelpark. Van der Valk Avifauna blijft de horeca verzorgen en is zelfs hoofdsponsor van het vogelpark.  

Toekomst

Vogelpark Avifauna is volop in beweging en wordt steeds leuker. Vogelverblijven worden bijvoorbeeld ingericht volgens de moderne inzichten in diermanagement. Grote gemengde groepen vogels worden gehuisvest in ruime verblijven met een natuurlijk entourage. Vogels kijken wordt steeds meer een belevenis. Zo is een bezoek steeds weer anders. In het masterplan staan de veranderingen beschreven die de komende jaren doorgevoerd worden.

Ideële doelstellingen

Stichting Vogelpark Avifauna wil met haar doelstellingen verder gaan dan alleen het aantrekken en vermaken van bezoekers en streeft dan ook een aantal ideële doelstellingen na: soortenbehoud, natuurbescherming, natuurbeschermingseducatie en vogelopvang.

GREEN KEY

Stichting Vogelpark Avifauna is in bezit van het Green Key certificaat Goud. Dit betekent dat wij serieus en controleerbaar bezig zijn met:

  • Duurzaamheid;
  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO);
  • Zorg voor milieu op het bedrijf;
  • Zorg voor de natuur in de omgeving van het bedrijf.

Bekijk hier de MVO-verklaring van Avifauna.

 

Partners

Vogelpark Avifauna is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en is de enige in vogels gespecialiseerde dierentuin van Nederland. De NVD bestaat uit 15 leden en is opgericht in 1966. De NVD heeft natuurbehoud hoog in het vaandel staan. Natuureducatie, onderzoek en instandhouding van bedreigde diersoorten behoren tot de doelstellingen van de leden. Daarnaast is Avifauna een van de donateurs van het NVD Natuurbeschermingsfonds & en heeft zij een functie in het bestuur hiervan.

Vogelpark Avifauna is ook lid van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA). De aangesloten Europese dierentuinen werken nauw samen aan het behoud van bedreigde diersoorten. Door middel van speciale fokprogramma's; EEP's (European Endangered Species Programme) behouden ze dierentuinpopulaties en kunnen sommige bedreigde diersoorten zelfs in hun oorspronkelijk leefmilieu worden teruggebracht.

Jaarverslag 2017

Lees meer >>>

Contact

  • Kantoor- / postadres
  • Stuyvesantlaan 23
  • 2404 XN Alphen aan den Rijn
  • Parkadres
  • Hoorn 65
  • 2404 HG Alphen aan den Rijn