Rode ibissen in Suriname

In het noorden en oosten van Zuid-Amerika kun je de prachtige rode ibissen vinden. Zij leven hier in mangrove bossen en moerassen waar zij hun nesten bouwen in kolonies van wel duizenden rode ibissen. Dit leefgebied wordt alleen steeds kleiner en ook de jacht op deze vogel vormt een ernstige bedreiging, wat ervoor zorgt dat de rode ibis het moeilijk heeft.

Deze vogelsoort wordt niet wereldwijd met uitsterven bedreigd, maar in Suriname ligt dat helaas anders. Hier wordt het voortbestaan van de rode ibis wel bedreigd. Daarom is in 2006 het Rode ibis project in Suriname van start gegaan. Dit is een samenwerking tussen Stichting Natuurbehoud Suriname (STINASU), de afdeling Natuurbeheer van dienst ’s lands Bosbeheer in Paramaribo en de Nederlandse stichting ‘Vrienden van STINASU’.

Deze organisatie wil de lokale bevolking bewust maken van de kwetsbaarheid van de rode ibis en er zo voor zorgen dat de illegale jacht wordt gestopt. Ook trainen zij rangers om deze vogelsoort en het leefgebied in de gaten te houden. Hiervoor hebben ze hulp nodig van de overheid maar ook van andere instanties. Daarom steunt ook Avifauna dit project. Zo heeft het vogelpark al twee off-road motoren en een motorboot gesponsord om ervoor te zorgen dat de rangers mobieler zijn en beter kunnen patrouilleren om de rode ibissen te beschermen.

Heb je vragen of dit project of wil je meer weten over hoe jij dit project kunt steunen? Neem dan contact op met onze afdeling educatie via educatie@avifauna.nl