Rode panda's in Nepal

De rode panda leeft in het Nepalese deel van het Himalaya gebergte. Zij leven hier in de bomen en zijn dol op bamboe, net als de reuzenpanda. Toch is de rode panda geen familie van de reuzenpanda, maar uniek in zijn soort.
Deze diersoort wordt ernstig bedreigd door verlies van leefgebied, jacht, klimaatverandering en loslopende honden die ziektes meenemen.

Dat moet stoppen vindt de organisatie ‘Red Panda Network’. Deze zet zich daarom in om deze bijzondere diersoort en zijn leefgebied te redden. Dit leefgebied is niet alleen voor de panda erg belangrijk. De bossen in het Himalaya gebergte worden gezien als de longen van Zuid-Azië, daarnaast zijn de rivieren in dit gebied belangrijke waterbronnen voor veel Aziatische landen. Het beschermen van deze bossen draagt dus bij aan het welzijn van zowel mens als dier. Het beschermen van de rode panda en zijn leefgebied is dan ook heel belangrijk.

Het Red Panda Network heeft verschillende projecten opgezet om het leefgebied en de rode panda te redden. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Punde Kundo’ waarbij 150 mensen van de lokale bevolking getraind werden om de rode panda en hun leefgebied te monitoren. Door de lokale bevolking te betrekken en informeren over de kwetsbaarheid van de diersoort en het belang van bescherming van het leefgebied, wordt er een enorme bijdrage geleverd aan de langdurige natuurbescherming in dit gebied.
Ook helpt de organisatie de bevolking met het duurzaam gebruik van natuurlijke producten om zo ontbossing te voorkomen.

De organisatie heeft al grote stappen gezet, maar zijn er nog lang niet. Daarom steunt ook Avifauna het Red Panda Network. Mede dankzij de hulp van het vogelpark is de organisatie onlangs begonnen met het planten van ‘A Red Panda Home’. De organisatie heeft hiervoor 22 hectare land gekocht in Oost-Nepal, in het hart van het leefgebied van de rode panda, deze wordt weer aangeplant en gerestaureerd zodat het weer een geschikt leefgebied is voor de rode panda. Het gebied wordt beschermd door het Ilam’s District Forest Office. Zo kunnen de rode panda’s hier straks onbezorgd verder leven!

Ook jij kunt helpen! Je kunt een rode panda (symbolisch) adopteren of je kunt een bedrag doneren aan de organisatie. Heb je vragen of dit project of wil je meer weten over hoe jij dit project kunt steunen? Neem dan contact op met onze afdeling educatie via educatie@avifauna.nl