Stichting Avifauna

Vogelpark Avifauna begon als een hobby van de heer Van den Brink. Op zijn landgoed, Ten Rhijn, had hij namelijk een indrukwekkende verzameling aan vogels. Zo indrukwekkend dat de burgemeester hem in 1949 vroeg om zijn ‘achtertuin’ te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. Dat was zo’n succes dat de eigenaar van divers hoedenspeciaalzaken een jaar later besloot om het vogelpark op te richten. Zo opende het allereerste vogelpark ter wereld op 17 mei 1950 haar deuren. Op de posters, ter ere van de opening, stond vol trots de toekan. Deze toekan kennen we nu nog steeds. De heer Van der Valk nam enkele jaren later namelijk het vogelpark over en besloot om het logo met de toekan ook te gebruiken voor zijn hotels en restaurants. Zo werd het bekende Van der Valk logo een feit.

Er zijn nog meerdere karakteristieke delen van het park intact. Zo is het huidige à la carte restaurant het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink! Ook de bomenrij bij de entree, de kastanjeboom in het park, de vijver met het parkrestaurant en zelfs een aantal pelikanen zijn al sinds de opening van het vogelpark te bewonderen.

Vogelpark Avifauna was tot 2013 eigendom van Van der Valk. In deze jaren is het vogelpark onder leiding van de familie uitgegroeid tot een officiële dierentuin met meer dan 260 verschillende soorten vogels. Maar in 2013 was de tijd aangebroken dat Vogelpark Avifauna besloot los te gaan van Van der Valk. Hiermee is Vogelpark Avifauna sindsdien een officiële stichting en gaan alle inkomsten direct naar het park en de vogels! Van der Valk Avifauna verzorgt tot heden nog alle horeca op en om het park en is zelfs hoofdsponsor van vogelpark.

In 2014 bracht Vogelpark Avifauna voor het eerst zoogdieren naar het park. Dit jaar waren dat verschillende soorten halfapen, maar ook in de jaren die daar op volgden bleef het vogelpark zich vernieuwen. Nu zijn er naast de halfapen, ook dwergapen, wilde cavia’s en rode panda’s te bewonderen. Deze zoogdieren worden in hun verblijven gecombineerd met verschillende soorten vogels, wat zorgt voor unieke combinaties die nergens anders te zien zijn!

 

Toekomst

Ook de komende jaren blijft Vogelpark Avifauna groeien en vernieuwen. Zo staan er nog een hoop projecten op de planning om het vogelpark nóg leuker te maken. Bijvoorbeeld de vogelverblijven, deze worden ingericht volgens de moderne inzichten in diermanagement. Grote vogels worden gehuisvest in ruime verblijven met natuurlijke omgeving. Zo leven de vogels zo veel mogelijk hoe ze dat ook in de natuur zouden doen. Een bezoek aan het vogelpark is dan ook meer een beleving, elke keer zie je iets dat je nog nooit eerder hebt gezien. Om dit in de toekomst allemaal werkelijkheid te laten worden is er een masterplan opgesteld. Hierin staan de grootste veranderingen die de komende jaren zullen komen en wat dit doet voor de beleving van de bezoeker.

 

Wat wil Avifauna?

Stichting Vogelpark Avifauna is de ideale plek voor een wandeling, om te genieten van de natuur en je ogen uit te kijken om alle bijzondere dieren. Maar Stichting Vogelpark Avifauna streeft naar meer. Wij streven ook naar soortenbehoud van kwetsbare diersoorten, natuurbescherming, natuurbeschermingseducatie en vogelopvang. Want wij zijn er om een leuke dag te bieden aan onze bezoekers, maar wij zijn er vooral omdat we meer willen doen voor de natuur en haar dieren.